Jordi Cuadras: “Igualada necessita noves idees per ser competitiva i donar oportunitats a tothom”

(Entrevista publicada L’enllaç dels anoiencs)

Amb una conferència pronunciada a l’Ateneu Igualadí el 6 d’octubre, Jordi Cuadras va anunciar el seu compromís per formar un projectes d’esquerres i progressista ampli per les eleccions municipals del proper 26 de maig i ser el proper alcalde d’Igualada. Aquest projecte ha agafat forma i fa poques setmanes s’ha presentat amb el nom d’Igualada Som-hi. Llicenciat en Periodisme, Cuadras ha treballat als mitjans de comunicació d’Igualada i ha format part del teixit social de la ciutat en entitats com l’Ateneu Igualadí, la Coral els Verdums, el Club Handbol Igualada o presentant actes d’associacions tant diverses com la Coll@nada o el Rotary Club. Ha estat alumne de l’Escola Emili Vallès, l’Institut Pere Vives Vich, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Escola Municipal de Música, on va estudiar piano.

Què és Igualada Som-hi?

Igualada Som-hi és un punt de trobada per transformar Igualada. És l’acord i el compromís del PSC, els Comuns i el grup ciutadà Igualada Oberta per a fer una Igualada millor. En un moment en el qual la política té molt soroll, nosaltres hi posem música; en un moment en el qual a la política hi prima el desacord, nosaltres oferim un acord; en un moment en el qual a la política hi ha replegaments, nosaltres fem una gran abraçada. I ho fem de manera col·lectiva, plural i amb un gran equip per guanyar, governar i millorar Igualada tot sabent que quan l’esquerra progressista genera projectes amplis, es converteix en l’alternativa i guanya. I la ciutat també.

Per què fas el pas de presentar-te com candidat a l’alcaldia d’Igualada?

És una decisió reflexionada i feta des d’una sincera vocació per Igualada i resultat d’una profunda estima, inquietud i compromís per la ciutat. 15 anys treballant en diversos mitjans de comunicació d’Igualada, gairebé 5 anys coordinant un espai de debat i reflexió sobre la ciutat a l’Ateneu i haver escrit més de 100 articles d’opinió sobre Igualada m’han permès tenir un profund coneixement de la ciutat. M’he fet moltes preguntes i he trobat moltes respostes. A partir d’aquest coneixement, si tens ganes de canviar les coses, has de sortir de la zona de confort on veus i parles d’allò que passa des de la barrera, i implicar-te. I això és el que he fet: ser conseqüent amb el que crec, penso i sento.

Igualada Som-hi, però “som-hi” cap a on?

Cap a una Igualada millor. Igualada Som-hi és un impuls per guanyar un present i un futur millor per la ciutat per fer d’Igualada un lloc on viure, treballar i ser feliç. Som un equip de gent que somia desperta perquè és la manera de fer realitat els somnis. Primer de tot, volem interpel·lar la Igualada diversa. Dins Igualada hi ha moltes més “igualades” de les que ens pensem: mares de família que cobren 322 euros al mes, sense feina, amb quatre fills, persones que han arribat fa pocs anys i no se senten arrelades, les persones del col·lectiu LGTBI que han de veure visualitzades les diferents formes d’estimar o sentir-se, la gent que viu als barris i no tenen els serveis i equipaments necessaris,… Cal una resposta a aquesta diversitat. Aquesta Igualada plena de diferents colors, on no hi sobra ni hi falta ningú, és la Igualada que m’engresca. Vull ser l’alcalde de tots i totes.

Quines seran les principals propostes electorals?

Justament aquesta setmana formarem els diferents grups de treball per preparar el programa electoral però sí que puc avançar que l’organitzarem en tres grans àmbits: “Igualada dins Igualada”, “Igualada a la Conca” i “Igualada a Catalunya”. Igualada té reptes que no ha afrontat aquests darrers 8 anys de govern de Marc Castells que són els que la prepararien per a ser una ciutat competitiva i amb oportunitats. Hem sentit moltes promeses i grans titulars que han acabat en no-res. Per exemple: on són les inversions industrials que va prometre l’alcalde? Demanem rigorositat. O comencem a posar sobre de la taula aquells temes que ens faran estar ben preparats per anar endavant o arribarà un dia en el qual la ciutat deixarà de tirar i haurem perdut el futur. Estem a la pròrroga per guanyar aquest futur i hem de ser conscients que a les properes eleccions ens hi juguem això.

Dins Igualada què proposeu?

Igualada necessita nou oxígen per impulsar-se al futur i això li vindrà a través de la planificació urbanística. És inexplicable i incomprensible que la ciutat del segle XXI s’estigui planificant amb un document de fa 33 anys. Un nou Pla Urbanístic és la base per garantir el dret a l’habitatge a tothom en un moment en el qual els lloguers han pujat un 20% en només cinc anys, repartir correctament les grans superfícies comercials i promoure el nostre comerç, planificar els equipaments culturals i educatius per eixamplar la ciutat i fer que tots els barris siguin de primera, i posar les bases per agafar el tren de la quarta revolució industrial. Igualada necessita aire fresc i una nova ambició. Igualada necessita noves idees per ser competitiva i donar oportunitats a tothom A les 2.342 persones que ara mateix no tenen feina i a totes aquelles que reben altres subsidis i ajudes. La ciutat només anirà bé si som capaços de donar oportunitats a tothom qui en necessita.

Igualada a la Conca què vol dir?

Tenim l’oportunitat de crear la ciutat més important al centre del país en la cruïlla de camins est-oest i nord-sud. Igualada pot ser la ciutat més important entre Barcelona i Lleida. Poques ciutats poden tenir aquesta oportunitat i Igualada la té. La Conca d’Òdena és el niu per poder estendre les ales i volar alt i lluny. Una Conca equilibrada i ben planificada on es reparteixin adequadament els espais residencials, de serveis, agrícoles i industrials.

Quin ha de ser el paper d’Igualada a Catalunya?

Una Igualada que, convertida en la ciutat més important entre Barcelona i Lleida, ha de ser la porta d’entrada a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Estar a 40 minuts de Barcelona és ser Barcelona. I això no vol dir fer-se petits, això vol dir fer-se grans tot mantenint, sempre, allò que ens fa únics. Les comunicacions les treballarem en dues agendes. La primera: a mitjà termini Igualada ha de reclamar el seu protagonisme en l’agenda catalana del Corredor Mediterrani. Per Igualada ha de passar el tren gran i ràpid que enllaci el Corredor Mediterrani amb l’interior de la Península tot seguint el curs de l’autovia A-2. La indústria de Saragossa i el Port de Barcelona han de ser els nostres aliats. Hi ha qui pot dir que això és somiar truites. Doncs no. I la segona agenda: a curt termini, sabem que la gran pota de connexió amb Barcelona és l’autovia A-2. Hem de lluitar perquè el carril Bus-VAO a la B-23 de Pallejà a la Diagonal sigui una realitat. És un projecte crucial per nosaltres per garantir un temps de 40 minuts fins a Barcelona durant totes les hores del dia en transport públic. Alhora, cal que tinguem unes bones comunicacions amb la resta de ciutats mitjanes del país on molts igualadins i igualadines hi van a estudiar.

Una de les primeres accions de campanya ha estat posar en marxa el que anomeneu “Agenda Exterior d’Igualada Som-hi”. Què és?

Som un equip de gent oberta i volem conèixer experiències d’èxit d’altres ciutats que ens ajudin a fer millor el nostre projecte i consolidar-lo com un projecte de govern per Igualada. I això és el que fem amb l’Agenda Exterior, ens movem per Igualada des del minut zero. El primer destí ha estat Bilbao on ens va rebre el seu govern amb tot un dia ple de reunions i vistes amb el Tinent d’Alcalde i altres regidors per conèixer les seves polítiques en matèria de transformació urbanística, mobilitat i habitatge. Tres reptes que Igualada té sobre de la taula.

L’altra acció que heu impulsat aquest gener és una campanya de preguntes. Per què plantegeu aquests interrogants?

Perquè fer preguntes és el primer pas per trobar respostes. I obrir un nou projecte polític tot preguntant a la ciutadania ens sembla que és un bon inici. Per això hem obert aquesta campanya; per interpel·lar als igualadins i igualadines, generar debat a la ciutat i escoltar les seves respostes. La vam començar després de Reis i durarà tot el gener fins dijous que ve. En total haurem llençat 25 preguntes sobre Igualada tocant diversos àmbits i recollint un grapat de respostes a través del Twitter, el Facebook, l’Instagram i el Whatsapp d’Igualada Som-hi que tindrem en compte a l’hora de redactar el programa electoral. És enriquidor veure com molts igualadins i igualadines hi participen, ens fa arribar les seves opinions i s’engresquen amb el projecte.

CINC BREUSIgualada és…


La ciutat que estimo.

Què t’apassiona?

La música en general. Des de les cançons pop de Coldplay, Julieta Venegas o els Pets fins a la clàssica de Beethoven, Verdi o Händel.

Fas esport?

Surto a córrer uns tres cops a la setmana. Ah, i sempre vaig a peu.

Què és el primer que fas quan et lleves?

Tallar dues taronges i fer-me un suc.

Si un dia et perds, on t’hem de buscar?
En qualsevol ciutat. Soc un apassionat de les ciutats. M’entusiasma pensar com l’entorn urbà condiciona la nostra vida i ens dona oportunitats.


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *