Igualada Som-hi es compromet a fer una oposició crítica però amb capacitat d’arribar a acords per a portar la ciutat endavant

Al discurs del Ple d’Investidura de l’Ajuntament d’Igualada pel nou mandat 2019-2023, el grup municipal d’Igualada Som-hi (PSC – Comuns – Igualada Oberta) s’ha compromès a fer anar la ciutat endavant, tot i ser a l’oposició. Jordi Cuadras ha explicat que “Igualada Som-hi som alternativa de govern i volem governar. El resultat de les eleccions del 26 de maig no ha possibilitat ni aquell dia, ni en les converses que hi ha hagut després, el canvi. Com a força d’esquerres i progressista així ho haguéssim volgut. Però com que això no ha passat, sabem on som: som a l’oposició”. Des d’Igualada Som-hi destaquen que “el mandat que avui comença és un mandat en el qual Igualada tindrà un govern en minoria i això demostra que vivim en una ciutat plural. I tenim l’encàrrec de gestionar aquest pluralitat no perquè la ciutat encatlli, sinó perquè la ciutat avanci des de la riquesa i diversitat de posicionaments”.

En nom dels regidors i regidores d’Igualada Som-hi Montse Montaña, Quim Roca, Irene Gil i el mateix Jordi Cuadras, aquest va detallar que “farem una oposició crítica i contundent però no rondinaire i farem una oposició en la qual oferirem la mà per arribar a acords amb les altres formacions però no donarem cap xec en blanc. Durant el mandat proposarem grans pactes de ciutat, grans consensos per anar endavant i no enrere. No venim a estar en política, venim a fer política. I aquest mandat, a Igualada, caldrà fer molta política”. Des d’Igualada Som-hi han afegit que “les eleccions ja han passat i ara no es tracta de que guanyin uns o guanyin els altres, es tracta de que qui guanyi sigui la ciutat i amb ella, els 40.000 igualadins i igualadines”.

Des d’Igualada Som-hi s’ha redactat el document “Agenda del Canvi. Mandat 2019-2023” que serà la base del treball del grup municipal a l’Ajuntament amb totes les 111 propostes que portaven al seu programa electoral: “La ciutadania d’Igualada ens han fet un mandat: representeu-nos i deixeu la ciutat millor del que us l’heu trobat. I nosaltres ho volem fer tot recordant que aquest mandat no només té com a objectiu la ciutat del 2023. No hem de perdre de vista que el que fem avui, pot afectar el demà i també el demà passat”.

Cuadras ha afegit que “estem disposats a ser l’altaveu d’aquells que en tenen i d’aquells que no en tenen. D’aquells col·lectius que són visibles i d’aquells que són invisibles. De les majories i de les minories d’aquesta ciutat. Oferim i fem una gran abraçada a Igualada on hi cap tothom. Una abraçada de la gent i per a la gent. I sobretot, una abraçada plena d’esperança.”

D’entre les propostes de l’”Agenda del Canvi”, Igualada Som-hi ha destacat l’actualització del Pla Urbanístic del 1986, la política d’habitatge, la lluita contra l’atur, que tots els barris siguin de primera, una política cultural definida i que fomenti la creació, escoles amb un repartiment equitatiu d’alumnes i sense segregació, i un Hospital i uns CAPs amb tots els professionals necessaris. Pel que fa a la Conca, es vol treballar per estrènyer llaços amb els municipis del voltant per a configurar una mateixa realitat urbana al centre del país, i també es vol lluitar per fer realitat el tren gran i ràpid amb Barcelona projectat dins l’Eix Transversal Ferroviari i reclamar el carril Bus-VAO a la B-23 d’entrada a la Diagonal.

A més de tots els reptes concrets que té Igualada, Jordi Cuadras també ha posat sobre de la taula lluites globals davant les quals des d’Igualada Som-hi es vol que la ciutat també hi sigui: “La lluita contra l’extremisme, el populisme i la xenofòbia. La lluita contra les solucions senzilles a problemes complexos. Promoure l’entesa, el respecte a l’altre, la fraternitat amb el que no pensa o no és com nosaltres i a aprendre a no cridar o a fer el titular més llaminer per, senzillament, atraure l’atenció”. La lluita contra el canvi climàtic i la lluita per la igualtat real entre les dones i els homes i pels drets de les persones LGTBI; lesbianes, gais, trannsexuals, bisexuals i intersexuals, són altres lluites que el grup format per PSC, Comuns i el grup ciutadà Igualada Oberta es compromet a fer.

D’altra banda, Igualada Som-hi ha reclamat “una política més prosaica i no tant èpica. I també fer-ho pensant en la realitat i moment nacional que viu el nostre país. Sortir de la polarització, fer ponts i generar espais d’acord també està a les nostres mans des de la política local”.

Durant el Discurs d’Investidura, Jordi Cuadras ha desgranat un seguit de referències històriques per aprendre del passat, amb mencions als 40 anys de democràcia municipal, als cinc alcaldes que ha tingut Igualada en aquest període i a episodis claus per entendre la transformació de la ciutat com l’ampliació del terme municipal de l’any 1925, la vaga de les treballadores del tèxtil del 1881, l’arribada del tren al 1893, la primera xarxa de clavegueram, l’obertura del túnel del Bruc, la creació del primer equip de futbol femení al 1997, la lluita del col·lectiu Propatgesses i la construcció del nou Hospital al 2007.