Jordi Cuadras planta la llavor d’un nou espai polític d’esquerres i progressista per reactivar Igualada

“Des d’una profunda estima, inquietud i inconformisme per Igualada i carregat d’il·lusió i respecte a parts iguals, us anuncio que vull ser el proper alcalde d’Igualada”. Amb aquest anunci, el periodista Jordi Cuadras ha culminat la conferència on ha fet pública la seva proposta pel present i el futur d’Igualada i la creació d’un nou espai polític d’esquerres i progressita per fer-la possible de manera col·lectiva. La Sala de Socis de l’Ateneu Igualadí ha quedat plena i s’ha hagut d’instal·lar una pantalla gran al vestíbul de l’Ateneu, espai que també ha quedat ple de gent.

La conferència de Jordi Cuadras ha estat presidida per un quadre d’una vista d’Igualada des de la mantanya del Pi que va pintar a l’edat de 12 anys. A partir d’aquesta imatge ha plantejat una intervenció en tres parts: què és per ell ser igualadí i com s’ha fet ciutadà amb referències a la seva educació a l’escola pública i la seva participació en entitats i esdeveniments de la ciutat, quina Igualada veu i quina s’imagina i quin espai polític proposa articular per fer-la possible tot tenint com a referent el projecte col·lectiu que va ser l’Entesa per Igualada.

 

Una proposta pel present i el futur d’Igualada

Jordi Cuadras ha fet servir la metàfora d’una llar de foc per explicar que Igualada és com una flama que si no es venta, s’acabarà apagant: “La ciutat està ordenada urbanísticament i equipada amb serveis, s’hi fan coses, la ciutat tira, però més d’hora que tard arribarà un dia en el qual això no serà suficient per mantenir l’escalfor. Cal avivar el foc abans no sigui massa tard, cal ventar, cal donar un nou oxigen, cal donar un nou impuls a Igualada”.

En aquest sentit, l’alcaldable ha afirmat que “Igualada farà el salt qualitatiu si afronta els grans debats, les grans idees. Som a temps de donar un nou impuls a Igualada”. Ha plantejat les propostes en tres escenaris: Igualada dins Igualada, Igualada a la Conca i Igualada a Catalunya. “La ciutat ha de saber on va en cada una d’aquestes tres lligues”, ha assegurat.

Pel que fa a “Igualada dins Igualada”, Jordi Cuadras afirma que “Igualada necesita oxigenar-se a partir del Rec. Cap ciutat de la nostra mida té un barri per on reinventar-se. Ni més ni menys que 40 hectàrees a la disposició del present i el futur de la ciutat. És una oportunitat per crear una nova ciutat dins la ciutat. Transformant el Rec, transformarem Igualada. L’obertura al mar que va fer Pasqual Maragall en la Barcelona olímpica, és, a la nostra ciutat, l’obertura al sud”.

Parlar del Rec l’ha portat a parlar de que “Igualada necessita oxigenar-se amb un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. No pot ser que la Igualada del segle XXI s’estigui gestionant sobre la base d’un document de l’any 1986. És inadmissible que poguem seguir acceptant això. La Igualada del 86 no té res a veure amb la Igualada d’avui ni amb la que hem de fer per a la propera generació. El Pla del 86 ens frena i ens fa petits”.

Amb un nou Pla Urbanístic, Cuadras marca com a prioritat el tema de l’habitatge: “Igualada té un problema amb l’habitatge. Cal habitatge social, polítiques agosarades de rehabilitació per evitar tenir un parc buit i degradat i afrontar la bombolla del lloguer. Tothom qui vulgui viure a Igualada ha de poder viure a Igualada”. També demana “un nou pla perquè es deixi de grapejar la ciutat. Prou de fer requalificacions urbanístiques a mida dels grans supermercats”. D’altra banda, proposa donar una sortida als grans espais buits que té la ciutat com el cinema Kursal, l’Hotel Ciutat d’Igualada o l’antiga Martí Enric al Rec.

Pel que fa a l’àmbit econòmic, Jordi Cuadras afirma que Igualada té com a repte “agafar el toro per les banyes de la revolució 4.0, l’anomenada Quarta Revolució Industrial. Serà possible gràcies a la implementació de les comunicacions 5G, que substituiran el 4G i multiplicaran per 100 la velocitat actual de les comunicacions via internet. Les noves oportunitats que això generarà faran canviar els nostres hàbits i la industria”.

Entre les referències històriques que ha citat al llarg de la conferència, ha recordat que “Igualada sap què és perdre una revolució industrial, va passar al 1860 amb la primera revolució industrial. Igualada també sap què es rebre les conseqüències negatives de la crisi d’un sector concret. La Quarta Revolució industrial ja és aquí. “Podem seguir pensant que el món gira al nostre voltant o podem posar-nos a girar amb el món. Hem de ser els primers en dir que hi volem ser”.

En l’àmbit social Cuadras ha plantejat obrir el debat de la renda mínima de ciudadania pels canvis que suposarà la Quarta Revolució Industrial pel món laboral. També ha parlat de com donar oportunitats a les 2.331 persones sense feina que té Igualada: “Moltes d’aquestes persones s’han convertit en persones aturades de llarga durada que accediran a la jubilació amb una pensió indigne. És un repte planificar com la roda de l’economia de la nostra ciutat estarà condicionada per aquest fet i com donar oportunitats a aquesta gent que són conciutadans nostres”.

Jordi Cuadras també ha anunciat que “Igualada ha de tenir una segona biblioteca. Cal moure’s perquè això sigui així. Una biblioteca és la casa de les lletres, és pou de cultura i coneixement i és clau per tenir una ciutat educada i culta”. L’alcaldable ha afegit que “una nova biblioteca també és l’oportunitat per crear un nou centre fora del centre i descentralizar molts dels actes que ara es fan a la ciutat històrica”.

Pel que fa a “Igualada a la Conca”, Jordi Cuadras ressalta que “tenim l’oportunitat de crear la ciutat més important al centre del país en la cruïlla de camins est-oest i nord-sud. Igualada pot ser la ciutat més important entre Barcelona i Lleida. Poques ciutats poden tenir aquesta oportunitat. Cal una Conca equilibrada i ben planificada per repatir els espais residencials, de serveis i industrials.”

En el tercer escenari plantejat “Igualada a Catalunya”, Jordi Cuadras afirma que un cop Igualada sigui la ciutat més important entre Barcelona i Lleida, s’ha de convertir en la porta d’entrada de l’Àrea Metropolitana de Barcelona tot recordant que estar a 40 minuts de la capital és una gran oportunitat. I ha plantejat dos projectes per apropar-se més a Barcelona com a palanca per accedir a Europa i el món i fer-se grans”.

Cuadras vol que Igualada tingui el Corredor Mediterrani: “Igualada ha de reclamar el seu protagonisme en l’agenda catalana del Corredor Mediterrani. Per Igualada ha de passar el tren gran que enllaci el Corredor Mediterrani amb l’interior de la Península tot seguint el curs de l’autovia A-2. Ens hem d’oferir, hem de dir que volem jugar aquesta partida o algú la jugarà per nosaltres. La indústria de Saragossa i el Port de Barcelona han de ser els nostres aliats.”

En aquesta connexió amb Barcelona, Cuadras també ha demanat un acord definitiu entre Generalitat i Ministeri de Foment per fer el carril bus a la B-23 entre Pallejà i la Diagonal per assegurar un temps òptim de 40 minuts en autobús durant totes les hores del dia. Una aposta pel transport públic imprescindible, també, per cuidar aquest planeta nostre amenaçat pel canvi climàtic”.

A part de desgranar tots aquests continguts, Jordi Cuadras també ha obert altres temes en forma de preguntes. Ha parlat de l’escola pública, dels problemes que té l’Hospital per contractar metges especialistes, de la municipalització de l’aigua, de la falta de model de mobilitat i el no-model que representen les zones blanques, de la tarifació social i fiscalitat progressiva per accedir als serveis públics, d’igualar l’esport femenil i masculí, de fer un festival d’escultures a l’aire lliure al parc de l’avinguda de Catalunya, de la possibilitat de convertir la Rambla en un carrer de vianants i de la construcció de nous carrils bici, entre moltes altres qüestions.

 

Un nou espai polític d’esquerres i progressista

A l’hora d’explicar com articular un espai polític per fer realitat aquesta Igualada imaginada, Jordi Cuadras ha recordat que l’any que ve 2019 farà 20 anys de la primera victòria de les esquerres a la ciutat amb la victòria de l’Entesa per Igualada”. Ha seguit explicant que “aprenent de la generositat i l’obertura que sempre ha tingut el PSC d’Igualada i aprenent de les portes obertes, també, d’Iniciativa per Catalunya els Verds, aprenent d’aquella experiència d’èxit de 12 anys però amb una altra generació de persones disposada a implicar-se i comprometre’s, hi ha tot un espai a construir amb la mirada posada al futur”.

Acte seguit és quan ha anunciat “la creació d’un espai d’esquerres i progressista que amb ambició, atreviment i una manera desenfadada de fer les coses vol ser aglutinador per ser majoritàri i donar un nou impuls a Igualada. Seguint l’impuls i energia que pot donar una frase de dues paraules però tan contundent com és “D’ara endavant”, és una crida a tots els igualadins que comparteixin aquests valors i idees a compartir una meta i a compartir un camí per arribar-hi. Obrim un procés de reflexió i construcció”.

Jordi Cuadras ha afegit que “el puzzle ha de ser molt gran i per això demano obrir un camí a explorar amb aquelles forces d’esquerres, centreesquerra, progressistes i amb idees per Igualada, compartir propostes i en base a aquestes propostes compartir un camí. L’esquerra d’Igualada ha pogut ser majoritària quan ha compartit unes idees i un camí per fer-les possible. Aquest és l’esperit del qual em sento fill. M’he fet ciutadà a la Igualada de l’Entesa”.

Cuadras també remarca que “no estic parlant de fer, només, una coal·lició electoral. Cal crear, per sobre de tot, un moviment ciutadà que, canalitzat políticament, faci realitat la Igualada que volem. I em comprometo a construir, dins aquest espai, tants espais com siguin possibles perquè tothom hi trobi el grau d’implicació que vulgui i estigui còmode”.

L’alcaldable per Igualada assegura que fa aquest pas “perquè sé que hi ha orelles disposades a escoltar, ho faig perquè tinc el convenciment que construir això és possible, ho faig perquè aquesta conferència és fruit de moltes trobades per prendre el pols de la gent compromesa en aquest espai. I hi ha ganes d’engrescar, construir i sumar”.

Jordi Cuadras afegeix que “aquest pas és fruit d’un profund procés de reflexió i d’un profund procés de trobades amb molta gent de la ciutat per captar sensacions, expectatives i idees. Posem la llavor d’un projecte col·lectiu que abraci gent diversa per compartir un mateix camí amb una mateixa visió de la ciutat”.

Després de la conferència, s’ha habilitat la pàgina web jordicuadras.cat on es pot recuperar el vídeo i el text de la seva intervenció i on també hi ha un espai on tothom qui vulgui rebre informació o participar al procés de construcció del nou espai d’esquerres i progressista per Igualada ho pot fer.


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *