Isidoro Cano: “Un mal tall pot fer emmalaltir l’arbre”

Foto Isidoro Cano - Igualada - 25-11-11Esporgador. És època de poda i, com cada any, la brigada municipal de parcs i jardins treballa perquè els arbres creixin ordenats i a la primavera puguin tornar a brotar.

> És una feina dura perquè, faci fred o calor, es passen tot el dia al carrer però la gaudeixen

Cada quant temps s’esporguen els arbres?

El mínim són 2 anys i el màxim 4. A Igualada hi ha uns 30.000 arbres, així que no podem esporgar-los tots cada any. Dividim la ciutat en sectors i cada temporada toquen carrers diferents. Tot i així, hi ha zones que degut al trànsit que hi ha, sí que necessiten ser esporgades més sovint. Som 3 equips i cada dia podem podar, de mitjana, 30 arbres.

La poda sempre es fa d’octubre a març.

Ho fem així perquè són els mesos en els que hi ha menys feina a la resta de jardineria de la ciutat.

Heu de treballar amb molta precaució.

Sí, perquè portem una motoserra a les mans i estem en una plataforma que es mou fàcilment. Així que no només hem de saber de jardineria, també cal que sapiguem treballar en aquestes condicions. Cal tenir tècnica, pràctica i ser molt conscients de com pot ser de perillosa l’eina que fem servir.

Com ha de ser el tall?

Ha de tenir un angle esbiaixat, ha de ser net i sempre fet al costat d’algun brot. Un mal tall pot fer que l’arbre emmalalteixi i s’acabi podrint. Ara bé, la manera de tallar-lo sempre depèn de com es vulgui que creixi i la forma que tingui.

On van a parar totes les branques tallades?

A la planta de compostatge de Jorba on es converteixen en adob. Entre els 3 equips podem arribar a acumular entre 4 i 5 tones de branques en un sol dia.

Quin és l’arbre ideal per una ciutat?

El plataner s’adapta molt bé a la contaminació, per això n’hi ha a la majoria de ciutats. Aquest és un dels primers factors que cal tenir en compte a l’hora de triar els arbres que cal plantar. També cal saber el lloc on es plantarà; en el cas d’un carrer estret caldrà posar-hi un arbre columnar i en el cas d’un espai obert serà millor plantar-hi un arbre amb una copa ampla en forma de paraigua. I el més important: han de ser arbres amb poques arrels perquè no facin malvé el paviment de les voravies.

I quin és el pitjor arbre per una ciutat?

El pi. A Igualada n’hi havia molts però s’han anat treient perquè són arbres molt perillosos que cauen fàcilment quan hi ha nevades o ventades. A més, la pinassa embussa les clavegueres.

Igualada és una bona ciutat per treballar-hi de jardiner?

Sí, en els últims anys s’han fet molts parcs i places que han donat més varietat de plantes i arbres, fins i tot oliveres o atmetllers. A mi m’agrada molt quan haig de treballar precisament amb arbres fruiters perquè recompensa veure com al cap d’un any, gràcies a la poda, aquell arbre dóna fruits.

Quin és el teu parc preferit per treballar-hi?

El parc del Garcia Fossas. Té molta varietat de plantes i arbres. També m’agrada el passeig, tot i que és una zona molt urbana. Com que jo, abans de treballar a la ciutat, vaig estar fent feina al camp m’agraden més el espais oberts.

(Entrevista publicada a la secció “Entre 8km2″ del Diari d’Igualada el 25/11/11)


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *