Xavier Dàvila: “Servim d’escola per a futurs periodistes”

(Entrevista publicada a la secció “Jo pregunto″ del Diari d’Igualada el 15/09/06)

foto (7)Director de Ràdio Igualada. Quan acaba l’estiu tot torna a la normalitat: els nens i nenes van a l’escola, s’acaben les vacances, arrenquen les competicions esportives…, i comença la programació de Ràdio Igualada. Al llarg d’aquests dies, tothom qui ha sintonitzat el 103.2 de l’FM ha pogut escoltar un anunci que diu: “el 18 de setembre hi haurà un inici, el 18 de setembre ja hi serem tots”. Precisament, aquest és el dia que torna tot l’equip al complert que fa possible que Ràdio Igualada soni les 24 hores a tota la ciutat. El proper dilluns 18 de setembre ja hi seràn tots: des de programes veterans amb més de 15 anys d’història, fins a nous espais i propostes que es donaràn a conèixer la setmana que ve. Mentre s’espera l’arribada de la nova programació de Ràdio Igualada 2006-2007, el director de l’emissora fa cinc cèntims de què és el que s’hi podrà escoltar.

Com definiria la programació 2006-2007 de Ràdio Igualada?

La nova programació és variada i amb molt contingut. Variada vol dir donar servei a la gent amb informació, però alhora posant-hi entreteniment i música. Així, podríem dir que la nova graella de programació per els propers mesos i fins arribar a l’estiu que ve, es divideix en tres vessants: l’entreteniment, la informació, i la música. En definitiva, la nova programació dóna servei als ciutadans.

Quines són les principals apostes de l’emissora per la nova temporada?

Les que sempre hem tingut: que s’ens continuï escoltant i que l’equip de Ràdio Igualada creixi. Amb això vull dir créixer en quant a col·laboradors. Ara mateix ja n’hi ha més de 30, però encara en volem tenir més. Vull deixar molt clar que tota aquella persona que tingui interès en fer qualsevol cosa de ràdio ha de saber que té l’oportunitat de fer-ho a Ràdio Igualada. Crec que només es pot aprendre fer ràdio a base de pràctica, pràctica, i pràctica. En aquest sentit, Ràdio Igualada, com totes les emissores municipals, serveix d’escola per a futurs periodistes i locutors perquè és on aquests fan les primeres pràctiques. No cal oblidar, però, que els col·laboradors es sumen al conjunt de professionals que cada dia estan al peu del canó portant el funcionament de l’emissora. Amb tot això s’aconsegueix fer una programació professional i digne.

Quina és la filosofia de Ràdio Igualada?

Tenim molt clar que som un servei públic i que com a tal hem d’estar sempre al costat dels ciutadans explicant-los aquelles coses d’Igualada que els afecten i que per ells són importants. Volem que la ciutadania se senti identificada amb l’emissora perquè som, tal i com diu el nostre eslògan, “la ràdio que s’escolta a la ciutat”. Aquí juguem amb el doble sentit: som la ràdio local més escoltada a Igualada, i també som la ràdio que s’escolta el que diu la ciutat. Per aquests motius, des de l’emissora i dins de cada un dels programes, sempre s’intenta donar veu a persones de totes les edats, ideologies  i cultures. Per exemple, hi ha programes en els quals hi participa la gent jove, la gent gran, les entitats, els immigrants, els clubs esportius, o els polítics, sempre en clau igualadina al cent per cent.

Des de fa un any i mig que Ràdio Igualada es pot escoltar per internet a la pàgina web www.radioigualada.net.

Sí, i en faig una valoració sorprenent perquè les estadístiques diuen que el programa més escoltat és la tertúlia política dels dijous al migdia. Altres punts rellevants que ens hem trobat és que molta gent es connecta per escoltar els plens municipals. També destaca el fet que durant els dies de les nevades, la pàgina web quedés saturada davant el munt de gent que s’hi va connectar. Les transmissions esportives també es segueixen molt, sobretot a final de temporada.

A la nostra ciutat, Ràdio Igualada no té competència perquè és l’única emissora de ràdio que hi ha.

Aquí a Igualada, en quant a qui corre més en donar una notícia o qui la destapa abans, efectivament, competència amb una altra emissora no en tenim cap, tot i que tampoc ens preocupa el fet de tenir-ne o no. Tot i així, crec que tenir competència és bo per a qualsevol mitjà de comunicació, ja que et fa estar més despert i més alerta. Ara bé, si som l’única ràdio sé que ens podem emportar tot el pastís de l’audiència i la publicitat, dos factors molt importants i que van estretament lligats.

Ens trobem en una època en la qual als mitjans es parla molt d’audiències. Com és la de Ràdio Igualada?

Molt bona. Parlant amb dades de l’EGM (Estudi General de Mitjans) sobre la taula puc afirmar que ens trobem dins les quinze emissores municipals més escoltades de tot Catalunya en la xarxa de Com Ràdio. Però bé, l’aduiència es pot mesurar quan veus que moltes botigues d’Igualada ens sintonitzen, que la gent truca als concursos, que hi ha publicitat, i un conjunt de factors que permeten assegurar que Ràdio Igualada és, efectivament, la ràdio que s’escolta a la ciutat.


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *