Albert Riba: “L’emprenedor és aquell que trenca amb l’establert”

Foto Albert Riba 1 - Igualada - 21-10-11Expert en emprenedoria. Assegura que Steve Jobs i Vicenç Ferrer són igual d’emprenedors perquè utilitzaren el mateix mètode: idea nova, acció i producte (tecnològic o solidari).

> L’igualadí diu que l’emprenedor ha de demanar infraestructures però sobretot fer coses

Un emprenedor neix o es fa?

Un emprenedor és una persona d’acció que pensa en satisfer necessitats no cobertes d’una nova manera. Pot ser que neixi en un entorn més procliu per fer-ho, i si no necessitarà trencar més barreres per buscar-se les oportunitats. Ha de tenir les idees i la capacitat per dur-les a terme: visió, passió, acció i solució.

S’ha d’estudiar?

Sense coneixements tècnics l’emprenedor pot triomfar, però ho faria basant-se en la seva intuïció. La formació és primordial; cal un mètode, un ordre, un pla de negoci i mil històries. No hi ha cap universitat d’emprenedors, però sí carreres que dónen una base de coneixements. Ara bé, l’esperit caldria fomentar-lo des de l’escola.

És més important l’actitud o la formació?

L’emprenedoria és la gestió de les actituds i la formació ho complementa. És molt important viure les teves idees amb passió i acció, t’han de fer tremolar. Una idea sense tot això no és res. Un emprenedor ha de saltar endavant i sortir de l’armari.

Hi ha qui té por a treure l’emprenedor que porta dins?

I tant, ser emprenedor és trencar amb el que hi ha establert. Hi ha molta gent boníssima que segur que no coneixem perquè no han fet el pas, i per fer-ho no hi ha edat, en pots tenir 24 o 56.

Una persona amb inquietuds és un emprenedor?

Un emprenedor és l’inquiet que decideix fer un pas més. Per això cal fomentar i no posar traves a que la gent inquieta s’atreveixi a fer coses, aquesta és la clau de l’èxit: atrevir-se.

Potser els inquiets no fan el pas per por al fracàs.

Un emprenedor ha d’experimentar i fracassar. Fracassar no és dolent si analitzes el perquè, n’aprens i saps aixecar-te ràpid. Aquí si fracasses ets un fracassat. En canvi, als Estats Units, el primer que et pregunten és: en què has fracassat? I saben que has après.

Si és qüestió d’actitud ens hem de conèixer molt com som, entenc.

Tothom s’hauria de fer un anàlisi DAFO per saber les seves debilitats i fortaleses, i apuntar-se-les. Ara bé, hi ha molta gent a qui obrir la porta de l’autoreflexió l’hi fa respecte perquè no sap què s’hi trobarà.

Què cal fer amb les debilitats?

Aprendre’n. Un emprenedor vol ser bo i excel·lent amb el que fa, però ha d’estar obert a col·laborar i rodejar-se de gent que cobreixi les seves debilitats.

El bon emprenedor és el que s’acaba fent ric?

L’himne dels emprenedors hauria de ser Ítaca; l’important és fer el camí i ja hi arribaràs. L’emprenedor no és un il·luminat i, evidentment, pensa amb els diners que necessita per sostenir el seu projecte econòmicament, però la seva obsessió és fer realitat aquella idea que té i no el que hi guanyarà de més. El talent floreix de la passió i no dels beneficis.

(Entrevista publicada a la secció “Entre 8km2″ del Diari d’Igualada el 21/10/11)


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *