Rafael Córdoba: “Un bon pentinat és aquell que et faci sentir bé”

Foto Rafael Córdoba - Igualada - 25-5-12Perruquer. Va començar a aprendre l’ofici als 16 anys i des del 1984 té en marxa la seva pròpia perruqueria, coneguda a tot Igualada, on t’hi fa sentir com a casa amb un tracte molt proper i respectuós alhora.

> Per tenir uns cabells sans recomana rentar-los amb molta aigua i molt poc sabó

Cada quan cal anar a la perruqueria?

Depèn de la traça que tingui la persona a l’hora de pentinar-se, però cada dos mesos és una bona mitjana. Ara bé, si cal repassar el tenyit o altres serveis, aleshores cal anar-hi més sovint. El cabell creix un centímetre cada mes, aproximadament.

Si algú arriba i li demana consell, què li diu?

Analitzo la seva imatge i en funció del que em transmet proposo fer-li una cosa o una altra. Cal tenir-ho tot en compte; com va calçat, com porta els pantalons o la camisa per saber si va ràpid o no a l’hora d’arreglar-se i escollir què és el que li pot anar millor. I si ja sap què vol, cal entendre’l molt bé i quan ens posem d’acord comencem a tallar.

Com ha de ser un bon pentinat?

No hi ha cap fórmula ideal, sinó que el més important és que qui el porta li agradi quan es vegi al mirall i se sentir bé. Mentre això passi, cadascú pot portar el pentinat que vulgui.

Com s’ha de cuidar el cabell?

Tothom ho fa al revés: el cabell demana moltíssima aigua i poc sabó, i cal que aquest quedi molt esbandit. El sabó porta productes que antigament eren útils perquè la gent no es rentava tant sovint, però ara ningú acumula brutícia al cap; així que només cal mullar-lo per treure la pols i suor que hi pugui haver i això es pot fer amb molt poc sabó. A més, el sabó que fa més espuma no té perquè ser el més bo. Pel que fa a la resta de productes com la cera, la laca o la gomina no creen cap problema. Aconsello comprar tots aquests productes a la perruqueria de confiança perquè sempre s’hi surt guanyant.

Els pentinats segueixen modes?

Hi ha modes, però passen molt ràpid i cadascú prefereix seguir el seu propi estil i conservar-lo al llarg del temps. La tendència que hi ha ara és no tallar cap part del cabell igual: el volum i l’escalat d’un cantó del pot ser que sigui totalment diferent al de l’altre, i el mateix amb el davant i el darrere. El tallat s’ha anat convertint en com fer un vestit a mida tot treballant molt bé totes les parts.

Anar a la perruqueria és car?

Quan algú s’informa d’una perruqueria no pregunta el preu, sinó que pregunta si ho fan bé; que et toquin els cabells és molt delicat i valores sortir-ne content.

Quin tipus de clients té?

És una clientela molt familiar: poden venir des dels avis fins als néts passant per tots els altres membres de la família. També ve gent de fora d’Igualada. Diuen que valoren la confiança, i és que un dels meus principis és ser honest i això crec que és el que em fa tenir clientela.

Es converteixen en confidents mentre tallen el cabell?

És veritat que de vegades fem una mica de psicòlegs i les perruqueries són un espai on s’estableixen moltes relacions socials. Nosaltres escoltem, evitem sempre parlar de temes polèmics i hem de ser molt discrets.

Un pentinat diu com som?

Tot el que fem o portem ens defineix i, lògicament, els cabells també perquè són una de les primeres coses que es veuen d’una persona. A més, potser per defecte professional, jo sempre clavo la mirada al pentinat.

Alguna anècdota?

Una cosa simpàtica que passa aquí a la perruqueria és que la clientela ens ajuda a escombrar cabells. No et sabria dir perquè, perquè nosaltres no els ho demanem pas, però passa, és fàcil veure els clients agafant l’escombra.

(Entrevista publicada a la secció “Entre 8km2″ del Diari d’Igualada el 25/05/12)


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *