Encarregat de Cementiris. Des de fa 7 anys és qui gestiona el serveis que es donen des del Cementiri Vell i el Parc Cementiri Nou d’Igualada amb un equip que el formen 3 persones més.
> Els dos cementiris de la ciutat estan oberts els 365 dies de l’any matí i tarda
Com viu la seva feina?
La feina no és agradable per la temàtica que veiem i tractem cada dia, però ho tinc assumit i m’hi he acostumat. Hi ha moments difícils que pot ser que et toquin la fibra perquè vius molt d’aprop el dolor de les famílies, per exemple, quan hi ha enterraments.
Quin protocol segueixen?
El primer que cal saber és quants anys fa de l’últim enterrament que hi va haver al nínxol que s’ha d’obrir. Si s’han superat els 2 anys es pot obrir. Si no, la llei no deixa que s’obri per temes de salubritat. En aquests casos, l’enterrament es fa en el que anomenem un nínxol de lloguer, on les restes hi descansen fins que es pot obrir el nínxol familiar.
I si el nínxol és ple?
Si no hi caben més caixes, s’agrupen les restes de les caixes que hi hagi en una bossa blanca que es diu sudari i així ocupen molt menys espai. Aleshores, es llencen les caixes antigues per treure volum i la bossa amb les restes es torna a posar dins el nínxol perquè hi segueixin descansant. Després el segellem.
Quants nínxols hi ha a Igualada?
Al Cementiri Vell n’hi ha uns 7.700 i al Parc Cementiri Nou 800, però el projecte original contempla futures ampliacions a mesura que se’n necessitin més. Les famílies paguen una taxa per cada nínxol i d’aquesta manera l’Ajuntament té un control; quan passen 5 anys sense que la família pagui la taxa es dóna per fet que aquell nínxol està abandonat i es fa una recerca per trobar si queden familiars que se’n puguin fer càrrec. En el cas que no, es buida i es neteja el per tornar-lo a posar a disposició de la ciutadania i les restes van a parar a l’ossera del cementiri.
Hi ha diferències entre rics i pobres a l’hora del descans etern?
Tenir diners no vol dir tenir la tomba més gran. Fa anys sí que era més evident amb l’anomenat “cementiri dels pobres” on s’hi enterraven les persones directament al terra sense caixa. Hi ha tot tipus de nínxols, des dels que tenen poc espai fins a les tombes que poden arribar a tenir 6 cavitats, les capelles i el lloc per guardar-hi les urnes de les incineracions.
Reben moltes visites els cementiris de la ciutat?
Estem oberts cada dia de l’any en horari de matí i tarda. Per Tots Sants ampliem els horaris perquè és el moment amb més visites, però cada dia ve gent a visitar els seus familiars que descansen aquí. El Cementiri Vell com que es troba dins la ciutat és més fàcil anar-hi. Al Cementiri Nou també hi ha visites, però la gran majoria són turístiques.
Qui hi va?
És un cementiri inaugurat al 1991 i dissenyat per l’arquitecte Enric Miralles, reconegut i admirat a arreu del món, que alhora hi està enterrat. Tot això fa que sigui un lloc de culte per molts arquitectes i estudiants d’arquitectura. Fins i tot vénen autocars de persones d’arreu del món que volen veure l’obra de Miralles.
Què fa el personal del Cementiri quan no hi ha enterraments?
La nostra feina també consisteix en mantenir les instal·lacions i fer l’atenció al públic que ve. En el cas del Cementiri Vell, els últims anys hem pavimentat de nou el passadís central, hem completat el jardí plantant-hi flors i gespa, i hem arreglat les teulades i la façana, entre altres coses. Els familiars valoren que on descansen els seus éssers estimats estigui en condicions.
(Entrevista publicada a la secció “Entre 8km2″ del Diari d’Igualada el 09/03/12)