El 20-D a Igualada

¡Igualada també ha dit la seva a les eleccions generals d’aquest diumenge al Congrés dels Diputats. Amb una participació tres punts més alta a la de fa quatre anys, els igualadins amb dret a vot han acudit a les urnes. Que pugi la participació és positiu però sobta que, amb aquesta dada, les municipals es converteixin en les tres eleccions d’aquest 2015 amb menys participants: 58,9% de votants a les municipals del maig, 79,4% a les autonòmiques del setembre i 70,4% a les generals de diumenge.

La força guanyadora ha estat Democràcia i Llibertat. Tot i la patacada arreu del país, aguanta el primer lloc a Igualada i Marc Castells es penja una nova medalla a la solapa a l’hora de fer-se sentir al carrer de Còrsega amb el 25% dels vots, mentre que la mitjana arreu del país ha estat del 15%. Ara bé, en nombre de sufragis, a la ciutat, DiL ha perdut 3.000 vots respecte fa quatre anys. En segona posició, ERC se situa al 21% dels suports amb 2.500 vots més en comparació amb el 2011 i arriba fins als 4.243 suports. A la tercera posició, En Comú Podem fa un resultat contundent en una ciutat conservadora com Igualada amb el 17,79% dels vots i 3.527 suports, tot sumant 2.500 nous electors respecte fa quatre anys. És una incògnita saber com hauria quedat repartit el vot d’ERC i En Comú Podem en el cas que la CUP s’hagués presentat a les eleccions.

El PSC creix en vots respecte les altres dues cites electorals d’aquest any: supera els dos mil vots de les municipals i les autonòmiques tot escalant fins als 2.447 suports i el 12,3%, tot i que són 1.000 menys respecte fa quatre anys. Ciutadans ha quedat relegat a la cinquena plaça i molts d’aquells votants d’esquerres que van confiar-hi a les autonòmiques no ho han fet en aquestes i els han deixat amb 1.885 vots i el 9,5% de suports a Igualada. El PP perd 1.000 vots respecte els comicis de fa quatre anys amb 1.857 suports i el 9,3%, tot i que és el seu millor resultat de les tres cites d’aquest 2015.

Com que tanquem un any marcat per tres eleccions de vital importància com són les municipals, les catalanes i les espanyoles, amb els números damunt de la taula podem dir que Igualada ha girat a l’esquerra i acaba aquest any amb una majoria de les forces d’esquerres que no hi va haver ni a les municipals ni tampoc a les autonòmiques. Aquest gir a l’esquerra es reprodueix, igualment, a Catalunya i al conjunt de l’Estat espanyol. Una altra conclusió és que a Igualada hi ha partits que acaben el cicle electoral d’aquest 2015 amb tendència positiva (ERC, PSC, En Comú Podem i PP) i altres amb tendència negativa (Democràcia i Llibertat, Ciutadans i Unió), tot i que és massa complex comparar unes eleccions amb unes altres.

Si no hi ha noves convocatòries electorals, cosa que sembla difícil a hores d’ara, les properes eleccions no arribarien fins el 2019 amb les europees i les municipals. Iniciaríem, en principi, tres anys sense la pressió de les cites electorals. Tres anys de “calma” en els quals seria desitjable que els governs es centressin a governar i l’oposició a construir alternatives. A falta de veure com acaba el calendari, en les valoracions d’ahir tots els representants polítics van coincidir en una recepta per al nou cicle que comença: diàleg. Es poden obrir noves finestres en diversos fronts.

(Article publicat a Anoiadiari.cat el 22/12/15)


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *