Fem una gran plaça davant del Museu?

L’obertura de l’Adoberia Bella representa la posada en marxa i recuperació d’un edifici en una zona del barri del Rec que ha anat agafant vida els darrers anys. El restaurant Somiatruites i l’Adoberia Bella s’uneixen a les naus de Cal Boyer convertides en el Museu de la Pell. Tot plegat ve a posar sobre de la taula que, s’està creant una nova centralitat al barri a l’entorn del carrer del doctor Joan Mercader amb aquests tres edificis que actuen d’esquer. En qualsevol ciutat, quan una zona esdevé un punt central, es tendeix a propiciar-ho encara més i la solució que s’hi aplica és la construcció d’una plaça. És la manera de que aquell espai acabi de prendre vida i pugui tenir varis usos. Aquest va ser el punt de partida d’una plaça d’èxit com la de Cal Font, per exemple.

Veient tot això, crec que ha arribat el moment de fer una gran plaça davant del Museu de la Pell. De fet, a vista d’ocell, aquest espai buit ja existeix. Es tractaria de donar-li forma i ús de plaça amb una actuació tan senzilla com la d’eliminar la tanca del Museu i reurbanitzar a zona. Des del Somiatruites fins a l’Adoberia Bella hi hauria un gran rectangle d’espai públic, un espai que començaria en línia recta des de la baixada de Sant Nicolau i que donaria centralitat i dignificaria un punt del barri del Rec que ara només és un punt de “passada” i no un lloc d’”estada”. La quantitat de metres quadrats que quedarien lliures seria impressionant i la ciutat segur que els aprofitaria ràpidament amb múltiples activitats que revitalitzarien la zona.

Una de les característiques del Rec són els seus carrers estrets entremig de les adoberies. Per tant, una futura transformació que vulgui conservar aquesta essència no podrà obrir grans espais públics al barri. Aprofitem i convertim un espai buit que ja hi ha i potenciem-lo com la gran plaça del Rec on hi pugui passar de tot i la ciutadania se la faci seva. I és que si no generem espais urbans col·lectius serà difícil convertir el barri en un barri de la gent. Per fer això no cal esperar a tenir el necessari nou POUM, sinó que és una acció que es pot anticipar per marcar la voluntat de propiciar l’ús cívic del barri. Tenim una bona oportunitat de comprovar si la ciutadania es faria seu el Rec o no: fem una gran plaça davant del Museu!

(Article publicat a La Veu de l’Anoia el 20/11/15)


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *