Una plaça per a Jordi Savall?

(Article publicat a Anoiadiari.cat el 25/06/14)

L’Ajuntament d’Igualada ha acordat batejar la nova plaça del Mercadona, a l’avinguda de Catalunya, amb el nom de Jordi Savall. L’il·lustre i universal músic igualadí tindrà, doncs, un espai d’homenatge a la seva ciutat natal. L’aprovació d’aquest punt va passar com si res pel Ple Municipal de la setmana passada, sense que cap grup polític proposés el més mínim debat de fons davant del que és un salt en el protocol a l’hora de buscar els noms dels carrers i places de la nostra ciutat. Marca un precedent poc elegant.

Vagi per endavant la felicitació als impulsors de la iniciativa: haver recollit 2.442 signatures i l’adhesió de diverses entitats és una gran gesta ciutadana que mereix ser reconeguda i escoltada. Però a partir d’aquesta demanda, és responsabilitat de l’Ajuntament no tirar pel dret i fer una reflexió més profunda. El primer que s’hauria d’haver fet és convocar la Comissió de Carrers que sempre s’haviareunit quan calia posar noms a nous carrers de la ciutat. L’última es va convocar durant el mandat 1995-1999. Aquesta comissió, formada per diferents persones representatives dels diversos àmbits d’Igualada i amb coneixements històrics, filtrava o proposava noms en funció de la seva contribució a la ciutat i sempre que ja haguessin mort.

El de Jordi Savall no és pas l’únic nom d’igualadins que podrien tenir un carrer dedicat. De fet, a l’Ajuntament sempre hi arriben propostes de noms, per tant, la de la plaça per a Jordi Savall hauria d’haver anat a parar a la mateixa llista d’espera, convocar la Comissió de Carrers i posar tots els noms damunt de la taula i que els experts, amb un criteri històric i de ciutat, poguessin valorar la proposta i totes les altres o afegir-n’hi de noves per nombrar els espais de la ciutat que s’han fet en els últims anys i que encara no tenen una denominació.

L’única explicació del bateig de la plaça Jordi Savall ha sigut que ha tingut “suport ciutadà”. A partir d’ara, si s’ha renunciat al criteri dels experts i l’únic criteri són les firmes: quina serà la quantitat de signatures necessària per tenir un carrer? Per això deia al principi que això marca un precedent. Cal respectar els mecanismes que Igualada ja té estipulats per aquest tema i ho reclamo perquè l’espai públic ha d’exigir la màxima cura (i més si és en un assumpte tant sensible com el de donar-li noms de gent de la ciutat).

A més de saltar-se tots els protocols, cal dir que dubto que la plaça del Mercadona estigui a l’alçada del que representa Jordi Savall, a no ser que es vulgui evitar ràpid i corrents que sigui coneguda pel nom de Mercadona, que és qui n’ha pagat les obres a canvi del favor de deixar-li construir un pàrquing sota una zona verda i no sota l’edifici del supermercat. Potser hagués valgut la pena esperar que Igualada tingués un equipament cultural prou potent com per ser batejat amb aquest nom. L’Escola Municipal de Música o l’espai de l’Escorxador i el futur que allà hi ha projectat amb instal·lacions com un nou auditori, hagués rendit un molt millor homenatge a l’alçada de la figura de Jordi Savall.


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *