Els aprenentatges de llegir diaris

(Article publicat al blog de l’Associació Promotora Llengua Catalana el març del 2014)

El Col·legi de Periodistes de Catalunya celebra, enguany, la cinquena edició d’un projecte que es diu “La premsa a les escoles” que apropa el periodisme als instituts del país a través d’una cinquantena de tallers. L’objectiu és aprendre a partir de la lectura de diaris. I és que un diari, sigui en paper o digital, és un producte que està fàcilment al nostre abast i que a més de portar notícies i informar-nos de tot el que passa al nostre voltant, al meu entendre, ens pot ensenyar dues coses més. I sempre amb la llengua com a principal mitjà.

D’una banda, ens ensenya a fomentar un esperit crític davant d’allò que ens envolta. A través de la lectura de notícies, articles d’opinió, entrevistes i reportatges, podem conèixer diferents a fons un fet i això ens dóna diferents claus per formar-nos la nostra opinió al respecte. I si, a més, escollim diaris amb posicions editorials diverses, l’aprenentatge serà molt més ric i divers. Això, alhora, ens fa ser més lliures davant de qualsevol intent de manipulació o de fer-nos veure la realitat des d’una determinada perspectiva.

D’altra banda, agafar l’hàbit de llegir la premsa també és altament positiu per aprendre a estructurar un text. En aquest sentit, pels més joves, però també pels més grans, el llenguatge periodístic és un model que hauríem de tenir interioritzat perquè ens pot ser de gran ajuda a l’hora de posar-nos a escriure. Estructurar els continguts de més a menys importància, saber sintetitzar un fet amb un titular o utilitzar frases curtes que no tinguin palla i que aportin constantment contingut i el relliguin amb l’anterior, són “trucs” que ens poden servir per qualsevol altre situació de la nostra vida.

Així, doncs, faig una crida a llegir diaris i a consumir periodisme. No perquè sigui del gremi, sinó perquè estarem informats, tindrem opinió i integrarem una  manera d’escriure que ens pot ser molt útil. Tres aprenentatges en un.


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *