És el debat, estúpid

(Article publicat a Anoiadiari.cat el 08/01/14)

L’adaptació de la famosa frase “És l’economia, estúpid” de la primera campanya de Bill Clinton a la Casa Blanca m’ha semblat una bona i provocativa manera de titular aquest article on vull ressaltar la importància del debat com a pal de paller de qualsevol societat i de qualsevol acció i, alhora, destacar el fet de que aquest concepte arribi amb molt de protagonisme a Igualada per aquest nou any.

El debat entés com la confrontació d’idees i com un mitjà per fomentar el coneixement i el pensament crític a la ciutat ha de ser el camí per conèixer i fer-nos preguntes sobre el que estem vivint amb l’objectiu d’ajudar a configurar-nos, cada un de nosaltres, les millors respostes i una opinió rica que eviti que passem de puntetes per molts temes que ens afecten. A més, la reflexió serena i acompassada és sinònim de ser, individualment i col·lectivament, una mica més lliures. I en aquest sentit, tot això és el que es fomentarà des de dos nous espais a Igualada.

D’una banda, dimarts que ve dia 14 a les vuit del vespre, estrenarem DdD (Dimarts de Diàlegs) a l’Ateneu Igualadí amb l’objectiu de recuperar les velles tertúlies que es feien tot sovint als cafès de la majoria d’ateneus de Catalunya. Un dimarts al mes proposarem reflexionar sobre un tema global que pugui ser analitzat i que ens afecti a escala local. El primer que plantejarem és si la caritat resol la pobresa (o no) i comptarem amb un seguit de representants de diferents entitats que treballen des de l’anomenat tercer sector que ens respondran aquesta pregunta i explicaran quina realitat viuen moltes famílies de la ciutat, juntament amb les opinions del públic. Aquest és el primer de molts altres temes que volem tractar mes a mes.

D’altra banda, el debat a Igualada i a l’Anoia també entrarà a totes les cases a partir del dimecres 22 de gener a les deu de la nit a través de la televisió amb l’estrena del programa “El Debat de la Setmana” a Canal Taronja Anoia on posarem en escena el tema local més destacat de l’àmbit polític, social, econòmic o cultural que s’hagi produït durant la setmana per tal de fer-ne un anàlisi a fons i conèixer les variades opinions que hi hagi al respecte. El primer programa estarà dedicat a saber si la indústria tèxtil torna o no torna al nostre territori i en parlaran diversos experts. La intenció és que pel programa hi passi molta gent que, amb un coneixement i una opinió formada sobre el tema plantejat, ens pugui ajudar a configurar la nostra.

Convido, a tothom qui vulgui, a participar d’aquestes iniciatives i a fer arribar aquelles propostes que cregui oportunes perquè vagin endavant: espero que siguin punts de trobada que la societat civil d’Igualada i l’Anoia ens fem nostres per parlar d’allò que tenim més a prop. Tant un espai com l’altre neixen per sacsejar i ajudar a trencar un encefalograma que fa temps que és massa pla en la majoria d’àmbits de la ciutat i la comarca, fins i tot en el polític. Són iniciatives que tenen una voluntat transversal, sense estar encasellades en cap tema, sinó que estan pensades per debatre sobre l’actualitat de cada moment amb un mateix principi: l’interès per Igualada i l’Anoia.

El debat ha ser una obessió si el que volem és arribar a tenir les millors conclusions que ens portin a l’acció. Les conclusions ens podran agradar més o menys, però si vénen fonamentades a través d’una bona confrontació d’idees prèvia, sempre seran les millors perquè s’hauran aconseguit a partir de l’observació de les coses des de tots els punts de vista possibles. Al setembre, en un article que vaig escriure en aquest mateix diari titulat “Actualització de l’esperit ateneista”, acabava amb aquesta cita extreta de l’Ateneu Barcelonès que torno a utilitzar: “Cap societat pot avançar sense fomentar el diàleg, la discussió i el pensament crític”. Som-hi, doncs!


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *