La Festa que fa ciutat

(Article publicat a Anoiadiari.cat el 20/08/13)

Ja la tenim aquí. Un any més, Igualada acomiada l’estiu amb la seva festa més gran: la Festa Major! La ciutat torna a despertar després de les vacances (per aquells que n’hagin pogut fer, ja que a jutjar pel brugit dels carrers i terrasses durant aquest agost, no ha sigut tothom) i agafa embranzida per encarar el nou curs. Una embranzida altament necessària per sortir d’aquest negre túnel en el qual estem posats des de fa massa temps i que els cants a la il·lusió no ens fan veure la llum, encara. I una embranzida que potser caldria agafar doblant els esforços pensant en aquelles famílies que segurament ja han esgotat les seves forces i els sobren els motius per no estar per massa celebracions.

El programa d’enguany, que va estrenar-se ahir dilluns, té més de 120 propostes per totes les edats i gustos. Tot regirant-lo he parat a comptar que hi ha unes quantes activitats destinades a fer divulgació cultural en clau igualadina. Em sembla important de destacar perquè és allò que fa que coneguem millor el nostre passat o el nostre present i que ens porta, evidentment, a despertar la curiositat per valorar més el que som i tenim i, d’aquesta manera, fer ciutat.

En aquest sentit, primer de tot cal destacar dues exposicions que durant tot aquest estiu ja hem pogut veure al Museu de la Pell i que seguiran obertes durant la Festa Major: la dels 180 anys del Passeig Verdaguer i la dels 10 anys de la Coll@nada, a qui cal felicitar per aquesta dècada de fresca transformació de la festa. De les que s’inauguraran aquests dies, hi ha la de la fotògrafa igualadina promesa Marina Méndez amb Arrels a la Sala Municipal amb instantànies de la festa; la dels 150 anys del naixement del primer diari igualadí El Eco de Igualada a la Biblioteca Central i la de recull fotogràfic de principis del segle XX titulada Tal com érem, també a la Biblioteca. També són interessants les visites guiades de cada matí al passeig i dijous poder escoltar la conferència institucional sobre Com els carrers fan les ciutats basant-se en la Rambla de Barcelona, però que segur que ens donarà les claus per poder aplicar el contingut de la xerrada als carrers d’Igualada.

Entre tot aquest capítol d’activitats destinades, amb encert, a promocionar el nostre patrimoni, el que sí que trobo a faltar és alguna dedicada a justificar el cartell de la Festa d’enguany que se’ns presenta amb l’eslògan de “La més antiga”. Hagués estat interessant que, més enllà de veure la còpia del manuscrit que acredita 625 anys d’existència de la festa al cartell, algun acte ens endinsés més en profunditat a aquest passat i orígens medievals.

Agafant el títol Com els carrers fan les ciutats de la conferència institucional podríem dir que aquests dies, més que mai, cada carrer i cada plaça farà ciutat a través de la festa. Cada carrer i cada plaça ha d’esdevenir un espai col·lectiu de convivència perquè la Festa Major són uns dies durant els quals, gràcies a les activitats, petits, joves, grans i més grans, fem ciutat, fem societat, parlem, ballem, ens coneixem, riem, ens abracem, participem… I que tothom hi afegeixi el que vulgui perquè, al cap i a la fi, la manera de viure la festa depèn de cadascú i de com barregi tots els ingredients que formen part del programa.

Molt bona Festa Major!


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *