Doctor en medicina interna i especialista en medicina homeopàtica. Des de fa 30 anys passa visita a la seva consulta i és autor del llibre Primeros auxilios con homeopatía en diversos idiomes.
> L’homeopatia pot receptar fins a 1.000 medicaments, mentre que la medicina convencional en té uns 100 d’essencials
Què és l’homeopatia?
És una medicina que estimula la capacitat de curar a partir de fer treballar les pròpies defenses del cos i no a través de l’antibiòtic, per exemple, que no les activa, sinó que per curar el mal fa una intervenció externa que mata directament els gèrmens. Per això, l’homeopatia recepta medicaments que, en dosis molt elevades, podrien provocar la mateixa malaltia que es vol curar. Administrats amb dosis molt petites, el que fan és activar els anticossos i els fa treballar i reordena el sistema immunitari.
Els antibiòtics són dolents?
No, però s’han de prendre en la justa mesura perquè sinó el cos s’acostuma a ells, s’entrena i, a la llarga, els microbis sensibles a l’antibiòtic acaben creant un escut i no els fa cap efecte. Ara bé, els antibiòtics són un gran invent de la humanitat i han salvat milions de vides però si s’usen massa sovint o malament, acaben creant dependència i produint l’efecte contrari; eliminen part de la flora intestinal de la persona, el que li produeix una reducció de les seves defenses.
Es pot curar tot amb homeopatia?
L’homeopatia pot treballar sobre totes aquelles malalties de tipus mèdic que puguin utilitzar l’organisme per curar-se com són les malalties físiques i mentals, les infeccions, les inflamacions, les al·lèrgies, les malalties reumàtiques i tot el que es pot curar amb la medicina convencional. Les malalties greus també tenen la seva indicació amb l’homeopatia i en el cas del càncer, per exemple, pot disminuir els efectes secundaris de la quimioteràpia i així millorar la qualitat de vida i diagnòstic del pacient.
Com treballa el metge homeòpata?
Cal pensar que amb homeopatia podem arribar a tenir un ventall de 1.000 medicaments per receptar, mentre que la medicina convencional té un catàleg d’uns 100 d’essencials. Per exemple, per unes angines, la medicina normal ja té un antibiòtic predeterminat. En canvi, l’homeopatia estudia molts més paràmetres del pacient abans de receptar-li què prendre: si quan empassa li punxa, si li passa només amb aigua freda o amb aigua calenta i altres aspectes. És com fer un vestit a mida, molt més acurat al que ell necessita per estar bé i tenint en compte les seves possibles reaccions, fins i tot emocionals. Si es fa ben fet, la curació és més ràpida.
Com són els medicaments de l’homeopatia?
Són petits glòbuls de lactosa, petites boletes blanques que alguns hem batejat com a anisets, que estan impregnats per diferents substàncies en funció del que s’hagi de curar: podem receptar des d’anisets amb substàncies vegetals, sals, minerals o mercuri, per exemple, que tenen un efecte medicinal. Sempre es prenen de manera molt diluïda de tal manera que no siguin perjudicials i que facin activar les defenses suficients per combatre el microbi.
Com va néixer l’homeopatia?
L’iniciador va ser un metge alemany, Samuel Hanneman, que fa uns 200 anys ho va provar amb la febre i li va funcionar. Jo vaig descobrir l’homeopatia als anys 80, gràcies al doctor Salvador Cabré que en va ser l’impulsor a Igualada.
Perquè no s’ha estès?
Les dades diuen que un 30% de la població s’ha arribat a tractar amb homeopatia i que un 50% la coneix. A França, el Regne Unit o Alemanya està més estesa que aquí, però encara hi ha molt camí per recórrer. Ara bé, cal tenir en compte que la majoria de la indústria farmacèutica sap que si progressa l’homeopatia, una part del seu negoci se’n veurà afectat, ja que tractar-se amb homeopatia és molt més barat. Per exemple, un tub que dura entre un i tres mesos, val sis euros.
(Entrevista publicada a la secció “Entre 8km2″ del Diari d’Igualada el 14/12/12)