Isabel Casas: “El Sant Jordi ens va animar a obrir”

Foto Isabel Casas - Igualada 21-12-12Llegim…? Llibreria. És l’única llibreria d’Igualada dedicada, només, a la literatura i a la música. Va obrir a l’any 2003 en un dels punts emblemàtics del centre de la ciutat com és el passatge del Capità Galí.

> Organitzen diverses presentacions de llibres i activitats de promoció de la lectura

Com va néixer la llibreria?

Des de Dones d’Igualada, cada Sant Jordi, fèiem una parada de llibres a la plaça de Cal Font i va arribar un moment, fa 9 anys, que a partir d’aquesta experiència vam propassar-nos obrir una llibreria entre vàries membres de l’entitat, tot i que cap de nosaltres venia d’aquest món. No volíem que fos una llibreria explícitament feminista, sinó que és una llibreria generalista amb especial cura per determinats temes.

Quines són aquestes prioritats?

Afavorim la literatura en català i primem els autors que escriuen amb la nostra llengua, també fem una discriminació positiva i intentem tenir sempre literatura d’autores, tot i que depèn molt de la temporada, i sempre apostem pels autors d’Igualada i comarca. Són tres apartat que intentem mimar molt. També tenim molta cura a l’hora de seleccionar la literatura infantil primant aquelles que valoren i treballen bé la il·lustració i el contingut, ja que els nens i nenes d’avui són els lectors i lectores de demà. També tenim un apartat dedicat a la música on oferim llibres i partitures que els alumnes de música de la comarca sempre havien d’anar a buscar a Barcelona.

La gent d’Igualada llegeix?

Tinc la sensació que es llegeix poc, però no sabria dir si més o menys que a altres ciutats semblants a la nostra. Pels clients que tenim, nosaltres podríem dir que el perfil del lector igualadí és el d’una dona de 40 a 60 anys amb fills o néts adolescents i que està habituada a llegir. El que sí és cert és que, en general, les dones llegeixen més que els homes.

Què llegeixen els igualadins i igualadines?

Es llegeix de tot, però, evidentment, com a tot arreu, els best-seller es venen molt bé i també té força sortida la literatura que tracta el tema nacionalista i aquella que està escrita en català. El que més es ven és narrativa, però ens agradaria que altres gèneres com l’assaig, la filosofia o la poesia tinguessin el mateix moviment.

Ho teniu tot llegit?

Nosaltres llegim menys el que ens agradaria, però sí que sempre intentem estar al dia de totes les novetats que surten i de tot el que tenim, perquè així podem assessorar molt millor. Per fer-nos aquesta idea de cada llibre, a part de l’opció de llegir-lo, també tenim molt en compte les crítiques que en fan la premsa o els experts, el que ens comenten els clients que ja se l’han llegit o els resums i argumentaris que publica cada editorial. Amb tot això, et pots fer una idea a l’hora d’assessorar i de demanar o no de tenir aquell llibre.

Què és el més fácil i el més difícil de llegir?

Una lectura lleugera pot ser una lectura d’un llibre amb capítols curts, amb narracions breus o amb textos molt dialogats. Altres més complicats són els clàssics, Murakami o novel·les històriques que, per exemple, tan aviat van 50 anys endavant com 50 anys enrere i cal estar atent per no perdre’n el fil.

Quines activitats féu de promoció de la lectura?

Ens agrada anar més enllà del fet de tenir la llibreria i organitzem presentacions literàries, l’intercanvi de llibres vells que repetirem aquest mes de maig i voldríem, també, apostar pels clubs de lectura. Pel que fa a la vessant musical, també organitzem algun petit concert.

Per què té aquest nom la llibreria?

Teníem una llarga llista de propostes que i al final va sortir aquesta: Llegim…? Llibreria. El fet dels punts suspensius i l’interrogant ens semblava que cridava molt l’atenció i també donava opció a que el fet de llegir fos com una invitació des de la llibertat de cadascú. A més, també encaixa amb el fet de tenir partitures, ja que els músics quan les interpreten, se’n diu llegir.

(Entrevista publicada a la secció “Entre 8km2″ del Diari d’Igualada el 21/12/12)


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *