Directora Biblioteca Central. Fa 40 anys que treballa apassionadament entre llibres, primer a la biblioteca de La Caixa i des del 1999 a la municipal amb un equip de 10 persones.
> El fons antic és una de les riqueses de la biblioteca d’Igualada, ja que té material dels anys 30
Què cal tenir per ser bibliotecària?
És necessari tenir curiositat intel·lectual i ganes d’aprendre, saber buscar, resumir, sintetitzar i tenir sentit de l’ordre. Jo encara conservo la il·lusió del primer dia perquè aquesta feina també té una vessant creativa. Amb l’equip sempre pensem en com innovar i fer coses noves per poder ensenyar tot el material que tenim i exprimir-lo al màxim.
T’ha d’agradar el silenci?
Més que silenci, jo en diria una atmòsfera de serenitat i equilibri on hi hagi un gran respecte per la lectura. Que a la biblioteca s’hi ha de fer silenci gairebé tothom ho té interioritzat i només entrar ja fan un canvi de xip.
Què aporta una biblioteca en una ciutat?
Des del 1991, les biblioteques són l’únic equipament cultural que per llei han de tenir els municipis de més de 5.000 habitants. Aporten formació continuada, la gent necessita constantment estar al dia i no tothom té ni els mitjans ni la possibilitat de fer-ho, per això també fem cursos d’internet. A més, el foment de la lectura és crucial per tenir una bona societat, està demostrat, i fomentem la recerca entre els joves tot donant-los les eines per fer els seus treballs. Les biblioteques també són molt importants per la convivència, ja que tothom pot compartir-hi taula sense distinció d’edats ni perfils.
Com han canviat les biblioteques?
La biblioteca tradicional despatxava el que tenia, en canvi, ara, la biblioteca en la creiem és una biblioteca que genera documents i informació. Els usuaris no només venen a recollir, sinó que també poden venir a expressar-se, aportar i créixer culturalment. Hem engegat diferents activitats en aquest sentit com els clubs de lectura i concursos de microcontes. També cuidem molt la producció local, ja sigui literària o musical, allò que fa la gent d’aquí.
Com estan ordenats els llibres?
En tenim 123.000 i s’organitzen a través d’un sistema internacional de classificació decimal que divideix el coneixement en 10 grans grups que van del 0 al 9. El 0 só obres generals, l’1 filosofia, el 2 religió i el 3 ciències socials, per exemple. El 9 és història i el 9.1 és geografia. A tots els rètols dels prestatges hi ha aquesta classificació. Cada any fem una revisió de tot el material i els llibres que queden obsolets, com per exemple els que parlen de lleis o les guies de viatges, són retirats, ja que no podem donar mai una mala informació.
Quin és l’usuari tipus?
Cada any passen per la biblioteca 188.00 usuaris. Cal pensar que els usuaris més nombrosos no són aquells que veiem asseguts a les taules, sinó que són els que no es queden aquí perquè fan ús del servei de préstec. Aquests són adults joves, de 25 a 35 anys, i el segon gran grup és el que arriba fins als 60.
Què és el que més busquen?
El que més es demana són novel·les, però em dol una mica que moltes vegades només siguin best-sellers, sense tenir en compte que hi ha novel·les de fa 10 o 20 anys que són igual o més bones. En aquest sentit, des de la biblioteca tenim una feina important a fer per tornar a posar a sobre la taula llibres de molta qualitat literària que van ser publicats fa anys. Pel préstec hi passen uns 113.000 documents a l’any i en deixem emportar fins a 30 durant un màxim de 30 dies.
(Entrevista publicada a la secció “Entre 8km2″ del Diari d’Igualada el 06/01/12)