Carles Solé: “L’Smack-ball té un joc molt viu i ràpid”

Foto Carles Solé - Igualada - 20-1-12Creador del Smack-ball. És un apassionat de l’esport que estudia Enginyeria de l’energia. Amb 18 anys presenta un esport nou que és el resultat del seu Treball de recerca de l’institut.

> Espera implantar-lo a les escoles i a les activitats del Patronat Municipal d’Esports

Què és el Smack-ball?

És l’esport que m’he inventat a través del Treball de recerca de l’institut. He fet tot el procés; des de la idea inicial fins a escriure un reglament complert de 32 pàgines. Smack és bufetada i ball pilota, per tant, seria ‘donar bufetades a la pilota’. S’hi juga amb una pilota de voleibol en un pista com les de futbol sala. Les porteries estan a banda i banda i les línies del terra són epecífiques per aquest esport. Es juga amb dos equips de 7 persones; 6 jugadors i 1 porter.

Quines són les principals normes?

La pilota es pot controlar amb qualsevol part del cos que estigui per sobre de la cintura menys el punt: mans, braços, pit, cap,… Cal controlar-la donant-li cops i cada jugador pot fer un màxim de quatre tocs abans de passar-la a un company o llençar a porteria. El jugador només pot retenir la pilota quan li passen, però a partir del primer toc ja no la pot parar. També pot votar-la al terra amb un cop sec, no com al bàsquet que s’acompanya amb la mà.

Quin atractiu creus que té?

El joc és molt viu i ràpid perquè la pilota està constantment en moviment. Els pocs tocs seguits que un mateix jugador pot fer provoquen que tots els membres de l’equip participin del joc i els arribi la pilota. A més, hi ha que l’equip contrari talli les passades i pugui fer contraatacs. Això dóna molt de dinamisme i explosivitat al joc.

Hi ha targetes?

No, però quan un jugador fa 6 faltes queda expulsat. D’altra banda, si un equip suma 5 faltes, a partir de la sisena i per cada falta de més, l’equip contrari té un bonus d’avantatge, que vol dir pitar una situació de 2 a1 a favor del rival.

Quant dura?

En total dura 40 minuts, distribuïts en 4 parts de 10 minuts. Si el partit acaba amb emptat les normes dónen un període extra de 5 minuts per desempatar a través del gol d’or: el primer equip que marca guanya i s’acaba el partit hagin passat, o no, els 5 minuts extres. Si siguís l’emptat, es decidiria el guanyador amb penalts. Als penalts el jugador pica la pilota i ell mateix la remata.

T’agradaria que s’implementés el Smack-ball?

Voldria que es pogués introduïr a les activitats poliesportives del Patronat Municipal d’Esports d’Igualada com l’Esportiueig o les trobades escolars que es fan cada any. També a les colònies d’estiu de la Kanya Pirenaica on faig de monitor. D’altra banda, tinc previst anar-lo a presentar a les escoles de primària de la ciutat perquè els professors el puguin ensenyar als seus alumnes en l’apartat d’esports alternatius.

Com han anat les proves que has fet?

Mentres estava fent el treball, i per anar polint la idea inicial que tenia vaig treballar amb el meu professor de gimnàs a l’Institut Joan Mercader, en Paco Hurtado. Junts el vam provar amb diferents cursos de l’institut i aquest Nadal vam fer l’estrena oficial amb un partit amb el reglament complert. El resultat va ser de 7 a 5.

Hi ha alguna cosa que vulgis millorar?

Després de les proves m’he adonat que la fase que cal començar ara és la de definir quines han de ser les posicions dels jugadors al camp i possibles tàctiques i sistemes de joc perquè quedi ben organitzat a la pista.

(Entrevista publicada a la secció “Entre 8km2″ del Diari d’Igualada el 20/01/12)


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *