Museu del Globus a Igualada

(Article publicat a Anoiadiari.cat el 05/03/13)

En un article publicat fa unes setmanes en aquest mateix mitjà, titulat “Marina, Jordi… em mullo!”, el Pep Valls ens interpel·lava, a la Marina Llansana i a mi, arrel d’uns articles que havíem publicat una dies abans amb els nostres punts de vista i preocupacions sobre el futur de la ciutat i la comarca. El Pep va aprofitar l’avinentesa per fer una positiva proposta sobre els posicionaments que pot tenir Igualada en l’àmbit dels globus aerostàtics i que s’estan treballant sota el paraigua de la marca “Igualada ciutat dels globus”. Recullo el guant que ens va deixar sobre la taula i ara sóc jo qui li dic: “Pep, em mullo!”.

Històricament, sempre s’ha volgut fer d’Igualada la capital de moltes coses. Una manera de fer que, lluny de posicionar-nos, ens han difuminat, ja que no hem estat capaços de projectar una marca potent que ens diferenciï respecte el que tenen els altres territoris del país i més enllà. Cal prioritzar. Al costat de la potenciació del clúster de la pell amb el qual ja s’està treballant per esdevenir la Capital Europea de la Pell de Qualitat, crec que l’altre gran àmbit que ens diferencia és el dels globus aerostàtics. Tenim la segona fàbrica del món d’aquest gremi i un festival de referència d’àmbit europeu cada estiu que atrau a milers d’espectadors.

D’entre les propostes industrials, turístiques i de formació que a través d’aquest sector es poden engegar per tal de dinamitzar la ciutat i que el Pep recollia al seu article, m’agradaria parlar d’una de les accions proposades: crear el Museu del Globus. Si el sector de la pell compta des de fa anys amb un referent museístic a la ciutat, per què no dotar d’aquesta instal·lació complementària, també, a la indústria dels globus aerostàtics?

Per tal de que el projecte no tardi a néixer seria idoni dotar-lo ja d’una seu i començar-hi a treballar, de bracet, la iniciativa pública i privada. Un espai que proposo per aquest museu és el de la Teneria, l’actual seu de l’Escola Universitària d’Igualada. El fet és que, tal i com està previst, al setembre del 2014 aquest edifici quedarà buit després del trasllat dels estudis univesitaris al futur campus del Pla de la Massa. De moment ningú ha dit en què ha de quedar convertida la Teneria un cop en marxi la universitat i no sé si algú hi ha pensat. És un edifici de propietat de l’Ajuntament en una ubicació inmillorable al centre d’Igualada i, per tant, no ens podem permetre el luxe de deixar-lo en desús ni un sol minut.

La seva estructura en forma de U i amb sostres alts pot ser propícia per crear-hi un recorregut museístic i el fet de comptar amb un pati o celobert interior pot ser aprofitat per mostrar algun dels globus del futur museu. Un museu únic al país que hauria de ser un pol d’atracció per tots aquells que, grans i petits, es queden amb la boca oberta quan veuen volar un globus però que moltes vegades no coneixen aquest món: la història, la fabricació, el funcionament… i tantes altres preguntes que ens poden venir al cap. En definitiva, un espai per projectar-nos arreu que recorri el passat, el present i el futur dels globus aerostàtics, pensat i fet des d’Igualada, tot aprofitant i posant en valor l’experiència i coneixement d’aquest món que té Ultramagic, juntament amb Globus Kon-Tiki i Camins de Vent.

El Museu del Globus a la Teneria seria el nucli central de la capitalitat dels globus aerostàtics d’Igualada i permetria donar un complement turístic i un atractiu més a la ciutat, amb els beneficis que això pot suposar pel sector comercial i de l’hosteleria, a més del posicionament de marca que ens donaria. Qui volgués volar en globus tindria un alicient més per fer-ho a Igualada, ja que podria visitar el museu. I no només això; el seu auditori podria acollir trobades de professionals en jornades de treball o mini-congresos per presentar nous productes o avenços tecnològics.

Podem convertir Igualada en la ciutat dels globus els 365 dies de l’any; tenim una ubicació possible i la gent del sector disposada a treballar-hi. La del museu potser és la més visible, però només és una de les accions possibles a desenvolupar. I posats a fer, també s’hi podria afegir una aposta general per tot l’àmbit de la indústria aeronàutica, tal i com vaig escriure fa uns mesos. Quan alcem el vol?


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *