Josep Burgès: “Aquí, músic i públic creen un gran vincle”

Foto Josep Burgès - Igualada - 16-12-11El ‘Gès’ del Hot blues. És un enamorat de la música i per això va voler obrir un bar que fos alguna cosa més que un lloc de copes. És l’únic local que aposta per la música en directe.

> Cada dijous hi ha concert i un cop al mes la jam session de l’escola de Música

Com és una nit de concert al Hot blues?

Al ser un lloc petit, el públic té els músics molt a prop, a tocar, i això fa que es creï un gran vincle i com una mena de màgia. És molt xulo perquè la gent sent que forma part del concert. Com a anècdota, el fet que sigui un lloc petit ha provocat que, fins i tot, de vegades haguem hagut de parar les neveres perquè no fessin soroll.

Perquè va fer aquesta aposta?

A mi sempre m’ha agradat la música i després de l’etapa amb els U-tòpics del 1988 al 1992 i d’haver gravat 2 discos i d’haver fet molts concerts en ple boom del rock català, vaig decidir obrir aquest bar musical al 1998. Al principi no va quallar la idea de fer-hi concerts en directe, la gent no va respondre, però al 2008 vam recuperar la intenció inicial i ho tenim molt encarrilat. Aquest any arribarem als 61 concerts.

Vau ser pioners?

Al 98 hi havia algun altre bar a Igualada que també organitzava concerts, però ara som els únics que tenim una programació estable i fem una aposta tan decidida per la música en directe; ja estem tancant la programació del juny i tot. Hem tingut nits molt maques i això no s’aconsegueix amb un discjòquei, la música en viu és molt diferent, el públic vibra i es crea molt caliu.

Quin és el públic que ve?

És un públic molt heterogeni perquè mai ens hem volgut tancar en un estil concret de música. Programem concerts de molts estils: jazz, pop, blues, folk, rock,… I sempre que els decibels ho permetin. Hem aconseguit tenir un públic fidel que ve a escoltar música i que està mentalitzat per estar en silenci mentre hi hagi el concert. L’estrella és la música. El músic s’ha de sentir ben tractat i el públic ha de ser conscient que l’únic protagonista és ell. De mitjana, als concerts hi assisteixen unes 30 persones.

També sou una plataforma pels alumnes de l’escola de Música.

El primer dimarts de cada mes organitzem una jam session que va a càrrec dels alumnes i professors dels cursos de jazz de l’escola. És una manera de fer que els estudiants es deixin anar i s’acostumin a tocar en públic. Poden venir a tocar el que vulguin i està molt bé perquè d’un mes per l’altre veiem l’evolució que fan i el seu aprenentatge. Un dels concerts amb més músics va ser el de la big band de l’escola i hi van tocar 15 persones.

Perquè el nom de Hot blues?

És el títol d’una cançó que vam fer amb els U-tòpics. Es tracta de l’únic blues que vam composar i que justament el vam dedicar a la ciutat d’Igualada. Em va fer il·lusió utilitzar aquest nom per batejar el local, tot i que molta gent, a l’hora de la veritat, del bar ni diu simplement “El Gès”.

A part de la vessant musical, també aposteu per l’art plàstic.

Sí, tothom qui vulgui pot exposar les seves pintures o fotografies a les parets del bar. Hi ha molta gent aficionada a la pintura o a la fotografia i creiem que cal aprofitar-ho, per això deixem que tinguin un espai on, lliurement, puguin exposar les seves obres durant unes setmanes. Fins i tot alguns les han venut! Poden exposar el que han creat i així la decoració del local va canviant, i a la gent li sorprèn i li agrada.

(Entrevista publicada a la secció “Entre 8km2″ del Diari d’Igualada el 16/12/11)


Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *