Podòloga. Té cura dels peus de molts igualadins i igualadines. Sota el lema de “La felicitat comença pels peus”, passa visita a la seva consulta, situada al carrer Nou.
> Mals de genolls, maluc o esquena moltes vegades es poden evitar actuant sobre els peus
Per què assegura que “la felicitat comença pels peus”?
Els peus són la nostra base, el nostre principal punt de recolzament i són una part del cos molt important, així que una petita dolència se’ns pot notar de seguida a la cara o en el nostre estat d’ànim perquè la notem a cada moment i molesta. En una casa, si els fonaments estan malament, l’estructura se’n ressenteix, oi? Amb els peus passa el mateix: si no tenim una bona estabilitat, els turmells, els genolls i la cadera es podrien desequilibrar.
Quins consells donaria per tenir cura dels peus?
El més fonamental és el calçat. Abans es vivia en un terra tou i el peu s’hi acoplava. Ara no és així, i amb un terreny de paviment i totalment dur, cal un bon calçat que amortigüi el peu. Per això, és recomanable fer servir sabates acordonades amb sola de goma i com més gruixuda millor. D’altra banda, és important que siguin de pells toves, sense costura i amb poc taló; com a màxim de dos o tres dits.
Cal canviar sovint de calçat?
No és tan important tenir molts tipus de sabates, amb un parell per cada temporada n’hi ha prou, com sí deixar airejar el peu i, per exemple, quan s’arriba a casa posar-se sabatilles perquè descansi. A més, cal tenir molt clar que per cada cosa hi ha el seu tipus de sabata: per fer esport, per passejar o per estar a casa.
Com sabem si una sabata ens anirà bé?
La sabata ha d’anar a la mida però, per defecte, millor que sobri un dit per darrere. Ens les hem de sentir ajustades, si el peu va ben agafat evitarem inflamacions musculars i lligamentoses com tendinitis o esguinços. Si fem una bona prevenció, ja tenim molt de guanyat. Moltes vegades és habitual que tinguem mal en alguna part del cos i que vingui del peu, tot i que no ens ho sembli, o al revés; que alguns problemes que tenim d’esquena o cadera afectin els peus.
Les xancletes són un problema a l’estiu?
Al setembre molta gent ve a visitar-se per problemes com l’inflamació de la planta del peu i el dolor al taló, sí. A l’estiu el peu ha d’airejar-se i, per tant, no cal que anem amb una sabata tapada, però per evitar aquestes patologies sí que la xancleta o sandàlia que utilitzem hauria de tenir uns bons agafadors, una sola gruixuda i que no sigui extraplana.
Com és el caminar ideal?
El peu té tres punts de recolzament: el taló, el cinquè radi i el primer radi. És un triangle amb un punt a la part de darrere i dos a la part de davant. I caminem per aquest mateix ordre: comencem amb un xoc de taló, seguim recolzant el peu pel lateral exterior, el carreguem fins a la zona del dit petit i acabem la passa pel dit gros. Per això és molt important tenir una bona mobilitat amb aquest dit, ja que actua de palanca de propulsió. Tot això ho fem en fraccions de segon. Com que treballem més el lateral de fora del peu és normal que moltes vegades tinguem les sabates una mica més desgastades per aquesta banda, és habitual i no ens ha de preocupar si ho veiem.
Diuen que d’aquí milers d’anys desapareixerà el dit petit del peu. És veritat?
Estadisticament està comprovat que el dit petit cada vegada té una tendència a ser més escurçat a mesura que van passant les generacions i alguns estudis afirmen que podria deixar d’existir, però tots els dits fan la seva funció i els necessitem tots per tenir estabilitat.
Quins són els mals més habituals que tracta?
Des d’ungles clavades o fongs a les mateixes ungles, fins a ulls de poll. També problemes de biomecànica quan el peu no trepitja bé. En aquest cas, recomanem portar unes plantilles fetes a mida per compensar la distribució dels punts de càrrega i reduir els gestos que són perjudicials pel cos.
(Entrevista publicada a la secció “Entre 8km2″ del Diari d’Igualada el 25/01/13)