Rocòdrom Ingravita. Han transformat una antiga fàbrica tèxtil de tres plantes al carrer de Sebastià Artés d’Igualada, en el rocòdrom cobert més alt de Catalunya. Van inaugurar al març i obren cada dia de la setmana.
> La instal·lació compta amb 700 metres quadrats escalables
Què cal per ser un bon escalador?
C.T.: L’escalada és un esport molt complert, és tècnica, força i mentalitat a parts iguals. Cal utilitzar correctament la biomecànica del cos, petits bloquejos que et permeten fer més força sobre els punts de recolzament, i dur el centre de gravetat ben equilibrat i proper a la paret. L’escalada és mil·limètrica, a alt nivell cal ajustar molt bé mans, peus, equilibri i moviment.
Quin és l’avantatge d’escalar en un rocòdrom?
C.T.: La seguretat i confiança és un dels factors; el rocòdrom és una instal·lació que té un manteniment, una certificació vigent, les cintes per anclar-se no estan tant allunyades com a la muntanya… Aquests fets donen molta tranquil·litat a qui s’inicia o aquells que tenen por a les caigudes i això fa que puguin progressar més ràpidament. D’altra banda, el rocòdrom permet tenir una constància d’entrenament i escalar més sovint perquè no depens de la climatologia, els desplaçaments o de la disponibilitat del company de cordada.
Perquè vau decidir tirar endavant Ingravita?
C.R.: Tots dos som escaladors aficionats i teníem ganes de crear un lloc on la gent que els agrada aquest esport pugui entrenar i també que fos una mica un centre social i un punt de trobada, per això a part de les zones d’escalada també tenim cafeteria i botiga.
C.T.: Volíem que també fos un centre obert a aquells que s’inicien en l’escalada i que, per tant, estigués adaptat a tothom. Per això hem creat diferents nivells, amb diferents recorreguts i inclinacions al llarg dels 700 metres quadrats escalables que tenim.
Com munteu els circuïts?
C.R.: Els recorreguts es distingeixen pel color de les preses. Les d’un mateix color són un mateix circuit. Darrere del rocòdrom hi ha com una quadrícula de femelles i això ens permet anar muntant i desmuntant recorreguts perquè els usuaris se’n trobin sempre de nous. Variem les seves distàncies, la distribució, ho provem i li adjudiquem un nivell.
Quin és el perfil més comú dels vostres clients?
C.R.: Des de que vam obrir al mes de març, han vingut més de 500 persones diferents, 80 dels quals són bastant fixos. Les edats són ben diverses, però el perfil majoritari són adolescents dels 16 als vint-i-pico d’anys. Obrim cada dia, de dilluns a diumenge, de 10 del matí a 10 de la nit, excepte els dissabte que pleguem a les 8 i els diumenges que tanquem a les 2 del migdia.
Quines modalitats d’escalada existeixen?
C.T.: Hi ha l’escalada esportiva de fins a 30 o 40 metres, l’escalada en bloc, que consisteix a pujar petites parets o pedres sense corda amb un crashpad, que és un matalàs específic com a mitjà de protecció, l’escalada clàssica que es tracta de pujar grans parets amb varies tirades de corda, l’escalada en gel i el psicobloc que es tracta d’escalar en penya-segats sobre el mar sense corda. L’escalada en rocòdrom simula l’esportiva i el bloc.
Sou el més alt de Catalunya.
C.T.: Aquí es pot escalar una alçada màxima de 12,8 metres i sí; som el rocòdrom cobert més alt de Catalunya. És un fenomen que s’està estenent arreu del país. Creiem que és un esport que no només té el component d’exercici físic com pot tenir un gimnàs, sinó que hi ha l’esperit de superació, cada escalada té una seqüència concreta, la meta, arribar a d’alt. Qui vulgui venir a provar-ho, ara oferim un tasteig a l’escalada fins al març per 9 euros.
(Entrevista publicada a la secció “Entre 8km2″ del Diari d’Igualada el 02/11/12)